Illustraties, wat word ik daar toch vrolijk van! Ze kunnen echt een goede toevoeging zijn aan een ontwerp. Met illustraties vertel je makkelijk en beeldend een verhaal of kan je een stappenplan laten zien.
Erin, een van mijn teamleden, is gespecialiseerd in grafisch vormgeven en illustraties maken. Ik heb haar gevraagd om er wat meer over te vertellen. Lees je mee?
Wat voor soort illustraties zijn er?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is tegenwoordig zo belangrijk om iets visueels te maken, dat je ook steeds meer illustraties tegenkomt. Denk aan infographics om een proces uit te leggen, mascottes om een doelgroep aan te spreken of een icoon in een logo. Het soort hangt natuurlijk af van de opdracht, maar wat vaak nog belangrijker is, is de stijl.
Elke illustrator heeft wel een eigen stijl. Een manier van illustreren die ze eigen hebben gemaakt en herkenbaar is voor anderen. Een stijl kan bijvoorbeeld zacht en knuffelig zijn of juist strak en minimalistisch. Deze stijl zal vaak afhangen van een opdracht, maar over het algemeen zullen illustrators altijd wel te herkennen zijn in het werk dat ze maken.
Waarvoor kan je illustraties gebruiken?
Een presentatie met alleen tekst en stockbeelden is minder leuk om naar te kijken, dan een presentatie die mooi is aangekleed met illustraties die erbij passen. We willen in beeld zien wat er gebeurt en illustraties zijn hier de oplossing voor. Een illustrator kan op een makkelijke en leuke manier tekst omvormen tot iets visueels.
Naast informatieve illustraties kan je illustraties ook inzetten om je bedrijf zelf te visualiseren. Bijvoorbeeld met een mascotte. Een mascotte is het menselijk maken van een bedrijf. Het maakt dat we het bedrijf “in de ogen kunnen kijken”. Je kunt hierdoor wat meer in de emotie van de doelgroep spreken. Ze herkennen zich in de mascotte en willen weten wat deze, en dus het bedrijf, doet. Een mooi voorbeeld hiervan is Duolingo. Duolingo is een gratis app waarmee je makkelijk een andere taal kan leren.
Het proces van het maken van een illustratie
Het proces verschilt per opdracht, maar net als ontwerpen komt het eigenlijk meestal wel op hetzelfde neer.
Het begint altijd met een contactmoment met de opdrachtgever. In dit gesprek hebben we het over de wensen en het doel van de illustraties. Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat we nooit voor de opdrachtgever ontwerpen of illustreren. We ontwerpen voor de doelgroep van de opdrachtgever. Zij zullen de illustratie te zien krijgen en beoordelen of ze op basis hiervan iets met de opdrachtgever willen.
De volgende stap is daarom vaak deze doelgroep onderzoeken. Wat vinden zij leuk? Welke stijl past bij hen? Met deze informatie ga we aan de slag en tekenen. Zodra we de eerste illustraties hebben staan, wordt het even aan de kant gelegd. Op deze manier kunnen we er later met een frisse blik weer naar kijken.
Zijn we tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om het met de opdrachtgever te bespreken. Zijn er vragen of is er feedback? Dan lichten we alles extra toe en verwerken de opmerkingen in het ontwerp.
Zijn zij ook helemaal tevreden? Dan kan het definitief opgeleverd worden!
Ben je benieuwd wat mijn team en ik voor jou kunnen betekenen? Laten we dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen! Wil je nog meer leuke blogs lezen over vormgeving en ondernemerschap? Lees dan snel verder.