Meteen naar de inhoud
5 dingen die mij hebben geholpen tijdens mijn ondernemerschap

5 dingen die mij hebben geholpen tijdens mijn ondernemerschap

Toen ik begon met ondernemen ben ik eigenlijk in het diepe gesprongen, zonder ergens onderzoek naar te doen. Ik studeerde nog en deed de opdrachten er wel gewoon naast.

En dit jaar bestaat Marte Peeters Vormgever 4 jaar en het gaat beter dan dat ik ooit had gedacht.

Ik weet niet of dat ik het zo weer opnieuw zou doen, zonder enige kennis van bloggen, administratie, social media, netwerken en nog veel meer.

Wat ik wél weet, is dat ik aan een aantal dingen erg veel heb gehad. En deze dingen heb ik even op een rijtje gezet.

Deze 5 dingen hebben mij geholpen in mijn ondernemerschap:

1. Online-cursussen en Webinars

Er zijn online honderden webinars en online cursussen te vinden over ondernemerschap, webdesign, social media en nog veel meer! De afgelopen jaren heb ik er zo veel gevolgd, dat ze niet op 2 handen te tellen zijn.

Tijdens deze webinars heb ik me kunnen verdiepen in een bepaald onderwerp of expertise. Ik heb bijvoorbeeld een webinar gevolgd over webdesign met Elementor, wat mij heeft overgehaald om daar mijn eigen website mee te bouwen. Nu, twee jaar later, werk ik het liefst met dit programma!

2. Boeken

Boeken; er zijn er zo veel, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik hou van boeken. Informatieve boeken over geschiedenis of over vormgeving, maar ook van boeken met mooie illustraties of designs. Sinds kort heb ik zelfs een prachtig groot boek over designer tassen!

Ook in mijn ondernemerschap ben ik heel wat boeken tegengekomen. Een boek over blogs schrijven, over webdesign en Facebook marketing.

3. Netwerken

Netwerken heeft mij geholpen en helpt mij nu nog steeds tijdens het ondernemen. Door veel met andere ondernemers in contact te komen kan je je netwerk uitbreiden en dit kan weer zorgen voor mond tot mond reclame! Je kan op verschillende manieren netwerken en niet elke manier werkt voor iedereen.

Ik zit bijvoorbeeld bij de Novoo, Netwerk van en voor Ondernemende Vrouwen uit Oosterhout en Omgeving. We komen meerdere keren per jaar samen en hebben leuke activiteiten en ruimte om te netwerken. Ik heb hier al meerdere opdrachtgevers mogen ontmoeten!

Naast de real-life meetings, kan je natuurlijk ook online netwerken. Ik heb via Instagram veel contact met opdrachtgevers, maar ook met collega’s. Naast Instagram zit ik ook in een toffe Discordgroep voor webdesigners. Hier komen we samen om online activiteiten te doen, vragen te stellen en te beantwoorden en om opdrachten uit te wisselen.

Naast de online netwerkmogelijkheden en de netwerkgroepen, kan je natuurlijk ook deelnemen aan eenmalige activiteiten. Binnenkort ga ik samen met mijn moeder Ludy (van MetLudy) naar de schrijfdag van Cathy Schrijft. Ook hier zullen we nieuwe mensen ontmoeten die we misschien wel aan ons netwerk kunnen toevoegen.

4. Planner

Een leraar zei ooit tegen mijn ouders “Goh, die Marte, die kan goed plannen. Ze levert altijd alles op tijd in en alles is af!”

Toen mijn ouders dit later tegen mij vertelde, moesten we er met z’n drieën spontaan om lachen. Ik had namelijk wel een agenda, maar of ik hem ook gebruikte is een ander verhaal.

Totdat ik regelmatig opdrachten kreeg en mijn hbo-studie startte. Het was meteen duidelijk dat ik beter een goede planner kon aanschaffen om te zorgen dat ik rust en overzicht kon houden in mijn drukke leven.

Mijn eerste planner was de Mascha planner. Voor mij een fijn formaat en zonder datum, zodat ik midden in het jaar kan starten met plannen en dan vervolgens niet maar een half boek kan vullen. Ik werk hierin met kleurtjes, tijden en maak het gezellig met de leuke stickers die erbij komen.

De tweede planner die ik ook heel fijn vind, is de LGTDTY-planner. Deze lijkt best wel op de planner waarover ik het hierboven heb, maar deze heeft hele handige prioriteitenlijstjes. Dan kan je bijvoorbeeld de 3 belangrijkste taken noteren. Daarnaast heeft hij ook een plekje waar je 5 minuten taken kan zetten, zodat je kan zien welke taken je snel kan afronden én afstrepen.

5. Een coach

Als laatste en zeker niet het minst belangrijke; een coach. Als ZZP’er kan het ondernemerschap eenzaam zijn. Je zit (vaak) niet op een kantoor met collega’s en hebt geen aanspreekpunt.

Naast dat een coach een fijne gesprekspartner kan zijn voor jouw onderneming, bieden ze vaak ook nieuwe inzichten en denken ze met je mee. Toen ik met Iris, van Iris Matching en Coaching, in gesprek ging over mijn onderneming en de dingen waar ik tegenaan liep, kwam ze met mooie inzichten en oplossingen.

Door Iris heb ik nu meer rust en ruimte om te ondernemen zoals ik dat wil én naast mijn school en werk nog leuke dingen te kunnen doen. En dat gun ik jou als ondernemer ook!

Niet elke coach is juist voor elke ondernemer. Ga gewoon eens het gesprek aan en kijk of dat jullie een match zijn.

Wil je meer lezen over mijn leven als vormgever, student en ondernemer? Dan vind je hier alle blogs.

Ben je benieuwd wat mijn team en ik voor jou kunnen betekenen? Meld je dan aan voor een handig kennismakingsgesprek. Helemaal vrijblijvend!

Deel of pin mij!