Meteen naar de inhoud
consistentie in de designwereld

Consistentie in de designwereld

Dingen consistent doen is altijd al een “hype” geweest. Denk aan sporten, gezond eten en lezen. Maar ook in de designwereld is consistentie ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld op je website of je social media pagina. 

In dit blog vertel ik waarom consistentie in je ontwerpen een must is! 

Wat is consistentie? 

In de designwereld staat consistentie voor een herkenbare en samenhangende uitstraling, waarin een bepaalde stijl en boodschap belangrijk is. Je ziet consistentie vaak terug in kleurgebruik, typografie, lay-out, beeldmateriaal, interactie-ontwerp en zelfs de stem en toon van geschreven inhoud. 

Voorbeelden van consistentie 
Om beter te kunnen toelichten hoe je consistentie kunt herkennen, heb ik een aantal voorbeelden: 

Consistentie in kleuren: in een zorgvuldige gecreëerde branding, zitten verschillende kleuren die het kleurenpallet vormen. Gebruik voor alle uitingen alleen die kleuren. Heeft jouw huisstijl aardetinten? Dan is het gek als je knalgroen en rood toevoegt in je ontwerp. 

Consistentie in typografie: naast kleuren, hoort ook typografie bij je branding. In typografie heb je ook weer veel verschillende stijlen. Gebruik alleen het lettertype dat bij jouw branding hoort en wijk hier niet van af. 

Consistentie in lay-out: zelfs in lay-outs is het belangrijk dat je consistent blijft met je branding. Is jouw branding gebaseerd op overlappende vlakken, foto’s en teksten? Maak dan geen gebruik van recht toe recht aan grid waar overal tussenruimte is. 

Consistentie in beeld: tot slot wil ik beeld als voorbeeld geven. Zorg ervoor dat ook je afbeeldingen in één bepaalde stijl zijn. Gebruik je zwart-wit foto’s? Gebruik je heldere kleuren? Maak daarin strategische keuzes en blijf daarbij. 

Waarom is het belangrijk? 

Als je jouw branding consistent gebruikt, creëer je vertrouwen bij je doelgroep. Ze weten precies wat ze kunnen verwachten en voelen zich daarmee verbonden bij hetgeen wat jij uitstraalt. 

Ook is het fijn dat je richtlijnen hebt waar je je aan kunt houden. Maak bijvoorbeeld verschillende templates voor je social media posts en hergebruik deze. Probeer daar wel in te variëren, anders wordt het eentonig. 😉  

Hoe zorg je voor consistentie? 
“Leuk Marte, nu weet ik wat consistentie is en waarom het belangrijk is. Maar hoe zorg ik nou voor consistentie?” 

Hele goede vraag 😛  

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterke branding creëert met een goede strategie, waar jij 100% achter staat. Vervolgens kun je bepaalde regels aan de branding hangen, zodat deze goed gehandhaafd worden. 

Werk je samen met andere ondernemers die jouw branding moeten doorvoeren? Vertel ze altijd over de brandguide waarin jouw volledige branding is uitgelegd en check af en toe of dat je branding gebruikt wordt zoals dat bedoeld is. 

Wil je weten of jij jouw branding consistent doorvoert? Of heb je vragen m.b.t. jouw branding? Dan is ons Gratis Adviesgesprek misschien wel iets voor jou. Stel in 45 minuten al je vragen en wij denken graag met je mee! https://calendly.com/martepeetersvormgever/gratis-adviesgesprek  

Meer interessante blogs lezen over vormgeving, marketing, webdesign en het ondernemerschap? Die vind je hier! https://levenalsvormgever.nl/blog/  

Deel of pin mij!