Meteen naar de inhoud

De 5 meest gestelde vragen

Ik krijg regelmatig verschillende vragen over ontwerpen. Deze vragen gaan over van alles en nog wat: prijzen, programma’s en nog veel meer. Daarom heb ik besloten om daar een blog serie over te schrijven. In dit blog lees je de eerste vijf meest gestelde vragen.

  1. Hoe word jij gevonden door je klanten?

Nieuwe klanten komen meestal bij mij terecht, omdat ze mijn werk ergens hebben gezien of erover hebben gehoord, waardoor ze enthousiast zijn geworden. Hierdoor nemen zij contact met mij op. Daarnaast nemen opdrachtgevers contact op via de sociale media. Ik zit in verschillende Facebookgroepen waarin er vaak oproepen komen voor vormgevers.

2. Wat is een grafisch ontwerp?

Een grafisch ontwerp is voor mij het visualiseren en vormgeven van ideeën verschillende media. Het doel van het ontwerp is meestal om iets mee te delen, denk hierbij aan een speciale actie of informatie over een product.  Voor het maken van een ontwerp zijn de artistieke én technische vaardigheden erg belangrijk. Want een goed idee is één ding, maar het uitwerken daarvan is weer een ander verhaal. 

3. Is een grafisch ontwerp duur?

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Het ontwerpen is een creatief proces, dat uitgevoerd wordt door specialisten. Hier gaat veel tijd in zitten en daar staat weer een vergoeding tegenover. Daarentegen staat dat een mooi en goed uitgevoerd grafisch ontwerp ook geld kan opleveren, door middel van meer naamsbekendheid of een hogere verkoop. Er zit ook veel verschil in het soort ontwerp. In een website gaat meer tijd zitten dan in een poster. 

4. Wie heeft de rechten van het grafisch ontwerp?

Als de opdracht is afgerond, dat houdt in na de betaling van de factuur, is de opdrachtgever eigenaar van het grafisch ontwerp. Dat wil zeggen dat de opdrachtgever dit ontwerp onbeperkt kan gebruiken. De auteursrechten blijven eigendom van de ontwerper. Dat wil zeggen dat de opdrachtgever het grafisch ontwerp niet zonder toestemming kan veranderen of doorverkopen.

5. Wat kan je allemaal ontwerpen?

Alles. Haha dat klinkt leuk hé. Ik kan natuurlijk niet alles ontwerpen, maar wel heel veel. Het gaat van posters naar visitekaartjes tot ontwerpen voor op bestelbussen en websites. Op mijn website heb ik verschillende diensten staan, maar daarnaast heb ik nog veel meer te bieden. Er is namelijk zo veel! Ben je benieuwd of ik jouw idee kan vormgeven? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Heb jij een brandende ontwerpvraag? Stel hem gerust en dan zal ik hem in de komende serie beantwoorden!

Deel of pin mij!