Meteen naar de inhoud
De kernwaarden van jouw bedrijf

De kernwaarden van jouw bedrijf

Wat zijn kernwaarden en waarom zijn ze belangrijk voor je bedrijf? Hele goede vragen! Tijdens het volgen van mijn minor Psychologie voor Young Professionals heb ik me beziggehouden met mijn persoonlijke eigenschappen, valkuilen en leerdoelen. Tijdens het onderzoeken en bespreken hiervan, zijn ook mijn kernwaarden naar voren gekomen.

Deze kernwaarden komen ook duidelijk terug in mijn bedrijf en in samenwerkingen. Deze kernwaarden laten zien waar ik, maar ook mijn bedrijf voor staan. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn personal branding.

“Als je niet ergens voor staat, val je voor alles”⠀

Als je start met ondernemen denk je vaak aan klanten binnenhalen, een website bouwen en zo snel mogelijk facturen sturen (ik in eerste instantie wel). Maar om je website te bouwen, klanten binnen te halen en vervolgens facturen te sturen, moet je je eerst bezighouden met je personal branding.

Want hoe trek je je ideale klanten aan, als je klanten én jij niet weten waar je precies voor staat? Wanneer jouw stem en boodschap verbonden zijn aan sterke kernwaarden waar jij 100% achter staat, zorg je voor een sterke basis van jouw bedrijf en personal branding.

De kernwaarden van JOUW bedrijf

‘Maar Marte, hoe kom ik erachter wat mijn kernwaarden zijn?’ Dat is een leuke vraag, want waarschijnlijk weet je het antwoord al, je moet er alleen nog even achter komen 😉

Ik heb een aantal vragen voor je, die je jezelf kunt stellen om achter je kernwaarden te komen:

Wat vind je ontzettend irritant bij anderen? Wat is je grootste ergernis? Als je deze vraag kunt beantwoorden, kom je erachter waar je juist veel waarde aan hecht. Vind je het bijvoorbeeld vervelend als iemand je mail niet of onvolledig beantwoord? Dan hecht je in dit geval veel waarde aan een goede communicatie.

Wat denkt een ander? Vaak weten mensen die jou goed kennen wat je belangrijk vindt in het leven. Vraag ze ook eens naar je goede eigenschappen. Noemen ze bijvoorbeeld behulpzaam? Dan is zorgzaamheid één van jouw kernwaarden.

Wie bewonder je? Tegen wie kijk je op of wie zou je wel willen zijn? Misschien is het je vader of moeder, misschien wel een collega. Ga eens na waarom je die persoon zo bewondert. De reden dat je ze bewondert kunnen kernwaarden zijn die voor jouw belangrijk zijn.

Waar stop je tijd in? Bedenk drie dingen die op dit moment heel belangrijk zijn in je leven en waar je veel tijd aan besteedt. Misschien is het een leuk project, zijn het je kinderen of een uitdaging op het werk. Waarom zijn deze dingen zo belangrijk en welk gevoel geeft het je? Deze dingen kan je waarschijnlijk toevoegen aan je lijstje van kernwaarden.

Heb je na het beantwoorden van de bovenstaande vragen nog steeds geen idee wat jouw kernwaarden zijn? Ga dan op zoek naar een standaard kernwaardenlijst. Lees deze eens door en schrijf de woorden op die jij belangrijk vindt en bij jou vindt passen.

Wat zijn jouw kernwaarden?

Het bepalen van jouw kernwaarden is een onderdeel van mijn “Branding Pakket”. Ben je benieuwd wat er allemaal nog meer bij komt kijken? Neem dan een kijkje op mijn website.

Ben je op zoek naar nog meer interessante blogs? Die vind je hier.

Deel of pin mij!