Meteen naar de inhoud
Het ontwerpproces van trouwkaarten

Het ontwerpproces van trouwkaarten

Het ontwerpproces van trouwkaarten, hoe gaat dat in zijn werk? In dit blog leg ik je het stap voor stap uit.

Naast webdesign opdrachten, vind ik trouwkaarten ontwerpen ook heel leuk om te doen. Voor mij is het net iets specialer dan een gewone verjaardagskaart of poster voor een evenement. Je krijgt tijdens dit proces ook al een klein voorproefje van hoe de bruiloft eruit komt te zien. En als kers op de taart: de trouwkaart is wat de gasten als eerste zien! 

Dit moet dus de perfecte indruk achterlaten.

1. Kennismakingsgesprek

Ik start elk ontwerpproces altijd met een kennismakingsgesprek. In dit gesprek leren de opdrachtgevers en ik elkaar beter kennen. Ik stel vragen over wie zij zijn, maar ook over de bruiloft. Denk hierbij aan: Wanneer is de bruiloft? Waar vindt deze plaats? Hebben jullie al een moodboard of een kleurenpallet? 

Tijdens het gesprek kijken we ook samen naar de voorkeuren voor de kaarten. Zijn er dingen die ze misschien echt níet willen? Tot slot hebben we het over de mogelijke drukker en de prijzen die daarbij horen.

Wanneer het gesprek prettig verloopt en zowel de opdrachtgevers als ik een goed gevoel hebben bij de samenwerking, stuur ik vaak dezelfde dag nog een offerte/bevestiging. Wanneer deze voor akkoord wordt ondertekend en is geretourneerd, ga ik aan de slag met ontwerpen.

2. Eerste schetsen

Als de offerte akkoord is, ga ik aan de slag met de eerste schetsen. Ik kijk hierbij naar de voorkeuren die ze hebben opgegeven, maar maak ook gebruik van verschillende inspiratiebronnen, bijvoorbeeld Pinterest.

Daarnaast ga ik op zoek naar mooie kleurcombinaties en de juiste lettertypes die passen bij de stijl en de voorkeuren van de opdrachtgevers.

Zodra de eerste schetsen klaar zijn, spreek ik weer met de opdrachtgevers af. Op deze manier kunnen we makkelijk brainstormen over het ontwerp en kan ik het meteen aanpassen als dat nodig is.

3. Finetunen

Na de brainstorm van de eerste schetsen ga ik de feedback verwerken in de ontwerpen. Het kan zijn dat ik nieuwe schetsen ga maken, maar het kan ook zijn dat ik de eerste schets helemaal ga finetunen. 

Dit is ook het moment dat ik op het gekozen ontwerp nog een aantal variaties ga maken.

4. Proefdruk

Zodra de ontwerpen zo goed als af zijn, is het tijd voor een proefdruk. Bij de proefdruk letten we op alle details: schrijffoutjes, de kleuren, uitlijning enzovoort. Bij een proefdruk zie je ook hoe de kleuren gedrukt worden of dat de tekst groter of kleiner gemaakt moet worden.

5. Drukken

Na alle nodige controles is het tijd om de kaarten te drukken. Dit gebeurt pas na akkoord van de opdrachtgever. Naast het drukken denk ik graag mee met eventuele accessoires waarmee we de kaart nog extra aan kunnen kleden. Dit kunnen bijvoorbeeld gekleurde enveloppen zijn, maar ook gepersonaliseerde postzegels. 

6. Oplevering 

Zodra de kaarten gedrukt en verzonden zijn, is het tijd voor de oplevering. Ik laat de kaarten vaak bij mij bezorgen, zodat ik ze meteen kan controleren. Een foutje is namelijk zo gemaakt.

Zijn de kaarten helemaal in orde? Dan gaan ze meteen door naar de opdrachtgever!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van ontwerpen? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ben je op zoek naar nog meer blogs over grafisch ontwerpen? Die vind je hier.

Deel of pin mij!