Laatst zat ik in een presentatie die erg grafisch was vormgegeven. Er was zo veel tijd in de kleuren en vormgeving gestopt, dat de aandacht niet meer naar de teksten ging. Door de combinatie van de kleuren van de letters en de achtergrond, stonden de woorden op mijn scherm te dansen.
Je kan je voorstellen dat ik weinig van die presentatie heb onthouden…
En dit zette mij aan het denken. Want als spreker wil je dat je verhaal goed overkomt en vormgeving kan daar erg goed bij helpen. Dit geldt natuurlijk ook voor je website. Maar ik heb het idee dat we soms te weinig denken aan de mensen die minder goed kunnen lezen of kleurenblind zijn.
Daarom in dit blog: Kleuren op je website, waar moet je rekening mee houden?
1. Gebruik de kleuren uit je huisstijl
Het is belangrijk dat je de kleuren (en alle andere onderdelen) uit je huisstijl consistent gebruikt. Gebruik je groen, oranje en wit op je drukwerk, zorg er dan voor dat dit ook op je social media en alle andere uitingen terugkomt. Ook op je website. 😊 Zo ben je herkenbaar en creëer je vertrouwen bij je doelgroep.
2. Zorg voor leesbare teksten d.m.v. kleur
Kleuren kunnen je ontwerp versterken, maar ook verzwakken. Kleuren en teksten zijn hiervoor een mooi voorbeeld. We weten allemaal dat zwart op wit het beste leest. Vandaar dat dit altijd het standaard is. Kijk maar eens naar je Word document of boeken, die zijn meestal in zwart-wit.
Maar dat het standaard zwart-wit is, wil niet zeggen dat je voor de rest van je leven kleurloos moet verdergaan :P. Kleuren en teksten gaan heel goed samen, maar je moet in gedachten houden dat het ook leesbaar moet zijn.
3. Houd rekening met mensen die kleurenblind zijn.
Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar als je bepaalde kleuren samen gebruikt, is dit moeilijker te lezen voor iemand met kleurenblindheid.
Deze aandoening komt best vaak voor. Acht procent van de mannen in Nederland heeft last van kleurenblindheid. Bij vrouwen is dat een stuk minder: 0,5%.
Rood-groen kleurenblindheid komt het vaakst voor. Dan ziet iemand weinig of geen verschil tussen rode en groene tinten. Geel-blauw kleurenblindheid komt minder vaak voor. Dan kan iemand blauw en geel niet van elkaar onderscheiden.
Nu wil ik niet zeggen, dat als rood en groen jouw huisstijl kleuren zijn, dat je die niet op je website mag gebruiken. Maar vermijd rode tekst op groene vlakken (of natuurlijk andersom), want anders is het niet goed te lezen. Je loopt dan de kans dat je de boodschap niet goed kunt overbrengen en dat is zonde!
Zoals je leest is het belangrijk om kleurkeuzes bewust te maken en ook bewust te gebruiken. In dit blog vertel ik meer over de betekenis van kleuren.
Ben je benieuwd of de kleuren op jouw website goed worden gebruikt? Neem dan contact met me op en dan kijk ik vrijblijvend met je mee!