Meteen naar de inhoud

Student aan de kunstacademie

Studeer je nog? Welke opleiding volg je? Wat doe je dan op de kunstacademie?

Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg als ik vertel dat ik studeer aan de kunstacademie. En omdat dit een groot deel is van mijn dagelijks leven en ik het regelmatig benoem op mijn websites en social media, leek het mij leuk om het wat meer toe te lichten.

In 2019 heb ik mijn mbo-diploma Vormgeving Ruimtelijke Presentatie niveau 4 mogen ontvangen. Hier heb ik verschillende lessen gevolgd zoals: 3D tekenen, grafisch ontwerp en etaleren. Ik had het zo naar mijn zin op school, dat ik verder wilde sturen op hetzelfde vakgebied. En zo ben ik terecht gekomen bij het St. Joost in Breda. Lees in dit blog meer verhalen over mijn studiekeuzes.

In mijn propedeusejaar was de lesstof erg breed. We kregen verschillende lessen en een aantal van mijn favoriete vakken waren: filosofie, bronnen en makerschap en kunstgeschiedenis. Dit jaar was echt gefocust op het oriënteren van het vakgebied, het leren kennen van de school en contact leggen met je klasgenoten. We kregen de kans om kleine workshops te volgen in de werkplaatsen, bijvoorbeeld lassen en pottenbakken. Misschien leuk om te weten dat ik in het eerste jaar in een keer mijn propedeuse heb gehaald☺️

Aan het einde van het eerste jaar heb ik een definitieve keuze moeten maken over welke richting ik op wilde. Hier hoefde ik niet lang over na de denken: Grafisch | Ruimtelijk Ontwerp. Dit is een van de vier richtingen op de academie. De andere zijn Beeldende Kunst, Film en Fotografie en Illustratie en Animatie.

Het tweede jaar was meer gericht op mijn gekozen richting. De opdrachten die we krijgen zijn erg breed en kunnen we invullen zoals we zelf willen. We krijgen een vraagstelling en daarbij mogen we zelf een onderwerp kiezen. Vervolgens moeten we onderzoek doen, schetsen maken, het ontwerp testen, aanpassen en uiteindelijk wordt het ontwerp beoordeeld. 

Ondanks dat ik nu steeds meer opdrachten voor Marte Peeters Vormgever krijg en het daardoor lekker druk heb, ben ik nog steeds blij met de keuze die ik heb gemaakt om verder te studeren. Ik ga nog steeds elke dag met plezier achter mijn computer zitten voor de online lessen en hoop dat we snel weer fulltime naar school mogen.

Deel of pin mij!