Meteen naar de inhoud
Dit is wat jij kunt verwachten tijdens het webdesigntraject

Dit is wat jij kunt verwachten tijdens het webdesigntraject

Sinds een jaar of 2 houd ik me bezig met webdesign. Voor veel mensen is het creatieve proces van het maken van een website een raadsel. Want hoe begin je er mee? En wat heb je allemaal nodig om een website te kunnen ontwerpen?

Allemaal hele goede vragen, gelukkig kan ik je erbij helpen! In dit blog leg ik stap voor stap uit hoe we samen aan de slag gaan als je bij mij een websitetraject start.

De kennismaking
Trrringg! De telefoon gaat! Je belt me op het nummer dat je op mijn website gevonden hebt. Je geeft aan dat je een website wilt en je bent benieuwd naar de mogelijkheden. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar en stel ik vragen over de onderneming én de wensen voor de website.

Ik vind het leuk om te weten hoe je bent gestart met ondernemen, wat je precies doet en waar je dat doet? Zit je in mijn omgeving of aan de andere kant van het land?

Als de wensen helder zijn en we hebben beiden het gevoel dat het een match is, maak ik een offerte.

Brainstormsessie
Als de offerte akkoord is, is het tijd voor de eerste afspraak. Tegenwoordig is deze bijna altijd online, maar als ik de kans krijg, vind ik het leuker om je in het echt te spreken. Ik heb een vragenlijst voorgesteld voor de brainstormsessie.

Tijdens deze meeting hebben we het over het doel van de website, doelgroep en kijken we net wat verder dan alleen het websiteontwerp. We denken alvast na over marketing en andere mogelijkheden om online zichtbaar te zijn. Ook kijken we naar de huisstijl. Welke vormen, kleuren en lettertypes worden er gebruikt? Zijn er al professionele foto’s?

Allemaal dingen waar je over na moet denken voordat een website gebouwd wordt.

Inspiratie verzamelen
Ik start het proces van het ontwerpen altijd met het zoeken van inspiratiebeelden. Ik kijk hiervoor op Pinterest, Behance en Instagram. Vaak hebben de ondernemers online al rondgekeken en weten ze wat ze wel en niet mooi vinden. Ook dit neem ik mee in mijn zoektocht naar inspiratie.

Schetsen maken
De volgende stap is het schetsen van de website. Op herbruikbaar papier maak ik twee schetsen voor de homepagina van je website. Zodra deze in orde zijn, ga ik aan de slag in Adobe xd om ze uit te werken. Je ontvangt van mij een mailtje met daarin een link naar 2 website ontwerpen. Deze zijn allebei volledig in jouw huisstijl, maar kunnen verschillende elementen hebben.

Vervolgens aan jou de keus om te bepalen met welk ontwerp we verder gaan.

Volledige website uitwerken
Nu is het tijd voor de volgende pagina’s. Alle designonderdelen die ik in de homepagina heb gebruikt, krijgen ook ergens een plekje op de vervolgpagina’s. Als alles is uitgewerkt in Adobe xd ontvang je nog een keer een linkje waarmee je de gehele website kunt bekijken.

Tijdens een meeting lopen we de gehele website door en is er ruimte om feedback te geven of vragen te stellen. De volgende stap is het bouwen in WordPress!

Ik zorg dat WordPress + Elementor helemaal naar jouw huisstijl zijn gezet. Daarmee bedoel ik: de juiste kleuren, lettertypes, titels en knoppen als standaard ingesteld. Verder bouw ik alle pagina’s op, zoals we besproken hebben.

Is de website bijna klaar? Dan is het tijd om te werken aan het responsive design. Dit is een methode waardoor een website of webshop zich automatisch aanpast naar de breedte van het scherm en daardoor standaard geschikt is voor mobiel, tablet, laptop, pc, etc. Het is erg belangrijk om goede versies van je websites te hebben. Want je website wordt ook vaak bekeken via telefoon of tablet. En dan wil je natuurlijk dat het er ook op en top uitziet!

SEO optimalisatie
Zijn alle webversies in orde? Dan is het belangrijk om de SEO te regelen. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie.

Want een mooie en functionerende website is een ding, maar goed zichtbaar zijn op internet is ook erg belangrijk. Als dit goed in balans is, ben je optimaal zichtbaar.

Vervolgens lopen we samen de website door. We checken of alles in orde is. Bijvoorbeeld of alle links werken, alles goed leesbaar is en of alles duidelijk is. Je ziet tenslotte samen meer dan alleen.

Lancering
Yes! De website is klaar. Ik laat je weten dat de website klaar is om gepubliceerd te worden. We hebben het daarnaast ook nog over de andere mogelijkheden om online zichtbaar te zijn.

Onderhoud
Na het opleveren van de website, hoeft de samenwerking niet te stoppen. Veel van mijn opdrachtgevers hebben bij mij ook een onderhoudscontract. Hierbij maak ik maandelijks (of wekelijks) back-ups, updates en check ik of alles nog werkt. Je kan dan bij mij ook terecht voor kleine aanpassingen op je website, zoals afbeeldingen wisselen of teksten toevoegen/verwijderen.

Ben jij ook toe aan een nieuwe website?  Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een kennismakingsgesprek. Of ben je benieuwd wat jij kan doen om goed (online) zichtbaar te zijn? Lees dan dit blog!

Deel of pin mij!